TAINA SCRISULUI

0
19

O SUTĂ DE SCRIITORI (I)

Despre „TAINA SCRISULUI”, antologie eseistică, inițiată de GEORGE ROCA, două volume (I,  416 pagini, II, 416 pagini,  fiecare cu câte 50 de scriitori).

Azi despre opt dintre ei:

  • Maria FILIPOIU
  • Marina GLODICI
  • Mariana GRIGORE
  • Mariana GURZA
  • Maia CODRIN
  • Mariana POP-MION
  • Marin TRAȘCĂ
  • Marin VOICAN-GHIOROIU

Scriitorul român-australian a inițiat această antologie de eseuri, deoarece, după cum spune: „Iubesc oamenii care scriu. Îmi place să-i încurajez să se exprime. (..) Cărțile m-au ajutat să suport mai bine dezrădăcinarea”. Antologiile au apărut la Editura Anamarol, București, în 2019. Voi selecta din cele scrise, spunând că toți scriu niște mărturii asupra  scrisului, interesante, cu finețe și cu lacrimă adesea, dată fiind rememorarea vieții lor, de mulțumire părinților, învățătorilor, profesorilor, altor scriitori, oameni care i-au ajutat să se descopere și să apară public în reviste și cărți. Voi cita, adăugând locul de unde-au trimis cele scrise, volumul, paginile de unde sunt alese fragmentele definitorii.

***

MARIA FILIPOIU, București, Vol. II, Pg. 209-216:

Buchea cărții și pețuirea valorilor tradiționale s-au conturat în pasiunea colecționarului de folclor și etnologie, obținând din prima participare la un concurs de tradiții difuzat de Televiziunea Română-Departamentul Cultură, Premiul pentru originalitate, acordat de scriitorul George Pruteanu în emisiunea moderată de Ioana Drăgan, după Revoluția din Decembrie 1989.”

Notă (Florin Grigoriu): 

În alte gânduri scrise ale celor numiți aici apar și Ioan Alexandru, Caludia Voiculescu, Vera Hudici, Gabriel Bacovia, Ștefan Doru Dăncuș… mulți scriitori români și străini, unii cu citate, ceea ce este un lucru plăcut și emoționant, mai ales dacă i-ai cunoscut pe unii dintre aceștia.

„Taina Cuvântului vrând să o deslușesc,

Îmi duc rugăciune în altar sufletesc.

Cu ochiul minții aprind făclie în gând,

Pe jurnal să pot zări condei lăcrimând.”

*

MARINA GLODICI, Baia Mare/ Cluj-Napoca, Vol. I, Pg. 311-320:

„Dragostea față de literatură și gramatica limbii române am avut-o din clasele primare. Aceasta venea de undeva din interiorul meu, de la o adâncime milenară, care deborda de bucurie și de plăcerea unei limbi pe care o simțeam cu inima și cu tot sufletul. Și pentru mine a rămas o taină. Și o taină a dat naștere unei alte taine, aceea de a scrie, de a transmite un mesaj ca un soldat la datorie.”

„A fi scriitor înseamnă o mare responsabilitate. Este ca și cum ai fi făcut un legământ cu Adevărul, Dragostea, Viața, Binele și Dragostea. Înseamnă a fi pe un front psihologic, sufletesc și, de ce nu, chiar spiritual, luptându-te în fiecare zi din viață cu penelul împotriva a tot ce pare rău pentru omenire și, implicit, pentru poporul din care faci parte.”

„Am începu să cred în Dumnezeu și în mântuirea Lui. El m-a destinat să fiu scriitor. Să spun tuturor că sensul vieii noastre este proslăvirea Lui Dumnezeu și de a fi dedicat în slujba binelui omenirii. Aceasta este dezlegarea tuturor tainelor, inclusiv cea a scrisului meu.”

*

MARIANA GRIGORE, București, Vol. II, Pg. 367-374:

„Ce este scrisul dacă nu frământare, trăire, dezamăgire și împlinire înr-o complinire a particulei universale numită ființă?”

„Știu să scriu pentru că simt că pe vatra cuvântului, aprinsă de un cărbune sufletesc, arde și inima mea.”

„Scriu pentru că îmi radiografiez sufletul, cugetul și trecerea prin timp, încercând să las o urmă.”

„Scrisul este esența umană care ne apropie de divin, păstrând însă unicitatea formei sufletești ce ne-a fost insuflată la naștere și dezvoltată pe parcursul existențial al transformării. El ne spune că suntem în am fost și curgem în acel fluviu care nu rămâne neschimbat.”

„Scriu dintr-o foame nestăvilită de a mă exprima.”

*

MARIANA GURZA, Timișoara, Vol. I, Pg. 154-158:

„Scrisul este lumina lină ce mi-a inundat sufletul din clasele primare.”   

„Scrisul este o terapie a sufletului.”

„Crezi că scrii doar pentru tine, dar pe de altă parte descoperi că poți transmite și dărui iubire, poți înlătura griji, angoase, poți semăna speranță și întări în credință. Viața este surprinzătoare. Uneori mai primim câte o șansă de a merge mai departe…(…) Taina omului este sacră. Suntem datori a lăsa în urma noastră, ca o mărturisire câteva gânduri despre truda prin cuvânt.”

„Ce am învățat până acum? Să cred în miracolul vieții, prețuind fiecare clipă, dăruind iubire în lumina blândă a cuvântului.” 

*

MAIA KODRIN, Sydney, Australia, Vol. II, Pg. 325-336:

„Dintotdeauna am avut acel sentiment de apartenență, cum numai satul ți-l poate sedimenta cu taina veșniciei, prin vocea sângelui trecut de la strămoși în vinele fiecăruia…”

„Țin minte, cam pe la 10 ani, când am arătat tatălui meu a doua poezie scrisă de mine, cum l-au podidit lacrimile. Nu am înțeles de ce, iar când am întrebat-o pe soția lui, aceasta mi-a răspuns simplu și direct, parcă prezicându-mi viitorul, precum o sibilă: «Toți poeții ăștia au suferit, iar tata te iubește mult și nu vrea să devii nefericită cum au fost ei toți. Uită-te și tu la Eminescu, Bacovia, Labiș și mai știu ea care. El vrea să trăiești pentru tine.»”

„Am scris și am tot scris, având senzația epuizării după fiecare poem, fiind convinsă că nu voi mai scrie niciodată în viața mea, absolut nimic, de nici un fel.”

„Legătura dintre minte și mâna care lucrează obiectul de artă este cea mai puternică și aplicabilă în literatura care cuprinde toate cele șapte arte.”

*

MARIANA MION-POP, Veneția, Italia, Vol. II, Pg. 65-70:

”De ziua mea Țara este în sărbătoare.”

„Țelul profesiei mele este iluminarea generației viitoare, care să comunice prin telepatie, să citească fotografic, cu gândurile la vedere.”

„Ștergând scrisul de pe tablă, tinerilor vlăstare nu le rămâne în minte decât o mică amintire din ceea ce lor le spuneam.”

„Scrisul este arta minții inteligente!”

„Prin scris am învățat să dăruiesc”

„Prin scris nu se pot transmite emoțiile vii ale autorului; percepția lor rămâne doar la latitudinea și înțelegerea cititorului.”

*

MARIN TRAȘCĂ, Madrid, Spania, Vol. I, Pg. 117-122:

„Taina vine din sfințire, scrisul vine… când ești copt și te apuci să scrii simțire și înverzești cu timp cu tot!”

„Era mare lucru să intri într-o bandă de lăutari, era un fel de recunoaștere a talentului, dar și a maestrului care te-a învățat (…) Dacă nu în fiecare casă era un lăutar, cu siguranță că la următoarea erau trei, sau chiar toți.”

*

MARIN VOICAN-GHIOROIU, București, Vol. I, Pg. 349-358:

„În fața ochilor mi-a apărut copilul care stătea sub un cireș înflorit și scria iubitului său tată prima lui scrisoare.” 

Notă (Florin Grigoriu): 

Tatăl, Ilie, era pe front, ulterior prizonier.

„Am deschis un plic și… cum nu prea citeam cursiv, am început să îngân fiecare cuvânt pe care buna mea mamă i-l adresa lui tata: «Ilie, a mai trecut un an de când ai plecat și mi-e așa de greu că nu ești cu mine. Să-l vezi pe Marin… a-nceput să vorbească binișor. Aleargă la poartă și, când vede pe cineva pe drum, mă strigă: Mamă, a venit tata!»”

„Trinu-i trin, nu este om…

Nu-mi are milă nici dor

Nici de lacrimi nu îi pasă

Nici de cel ce casa lasă.”

(În 1947) 

„Mărine, copilul meu drag… vino să te sărut, nu credeam… că Dumnezeu mă va ajua să te văd pe tine și maică-ta.”

„De peste 65 de ani, mă străduiesc să dezleg «Taina scrisului», adăugând în «Cartea vieții mele» multe scrisori către voi, iubiții mei cititori!”

„Am așezat în cuvinte pline de iubire gândurile mele, pe care le-am șlefuit, le-am dat murmur de izvoare și le-am pus mai apoi în cântece nemuritoare: doine, balade… pe care sunt sigur că le-am auzit din fragedă pruncie.

De aceea, ori de câte ori aștern o scrisoare pe coala albă simt o emoție puternică emoție sufletească și un respect deosebit pentru litera scrisă.” 

*

Asemenea frumuseți există și în alte destăinuiri și, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, a Sfintei Fecioare Maria și a Fiului Iisus Hristos, a Sfintei Treimi, hramul bisericii comunei mele, cu trei biserici și trei hramuri (și a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cum și a Sfinților Arhangheli), le voi aduce în viitoare postări și într-o carte de gânduri/ cugetări/ cuvinte memorabile, carte viitoare, gândită și dorită a fi.

————————

Florin GRIGORIU

Ziua Sfintei Marii

8 septembrie 2021

Zamora-Bușteni