Tărăboi politic pe Legea Educaţiei Naţionale

0
6

PSD a pus tunurile pe Legea Educaţiei Naţionale, şi a criticat prevederile actului normativ pe motiv că ar da dreptul minorităţilor naţionale să înveţe Istoria şi Geografia României în limba maternă. Această formulare a fost introdusă şi susţină în lege de UDMR. Europarlamentarul PSD Corina Creţu consideră că actuala formă a Legii Educaţiei propusă de Guvern aduce atingere siguranţei naţionale a ţării, fiind inadmisibil ca elevii români să fie discriminaţi prin lege faţă de elevii altor naţionalităţi.

Creţu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că în lege sunt câteva prevederi îngrijorătoare care privesc drepturile fundamentale ale elevilor români.

„Forma Legii Educaţiei propusă de Guvern aduce atingere siguranţei naţionale a ţării. Este vorba de câteva prevederi, şi împărtăşesc îngrijorarea românilor din Ardeal şi cred că ar trebui să fie îngrijorarea tuturor românilor, pentru că este vorba despre drepturile fundamentale ale elevilor români. Nu este vorba de naţionalism şi nu cred că minoritatea maghiară este ameninţată în vreun fel. Discriminarea pozitivă este una, dar inechitatea ridicată la rang de politică de stat este altceva. Este inadmisibil ca elevii români să fie discriminaţi prin lege faţă de elevii altor naţionalităţi”, a afirmat Creţu.

Potrivit acesteia, dacă legea propusă de Guvern ar fi fost adoptată,  s-ar fi putut ajunge „la spargerea UBB, şi ar fi pus noi bariere între români şi maghiari după bariera de limbă”.

„Nu înţeleg de ce maghiarii din România nu pot învăţa istoria şi geografia ţării lor în limba oficială ţării în care trăiesc. Asta i-ar face pe cetăţenii români de etnie maghiară străini de propria limbă oficială”, a subliniat Corina Creţu.

O altă opinie din PSD, mai împăciuitoristă, ţinând cont că UDMR ar putea intra odată la guvernare cu PSD, vine din partea preşedintelui formaţiunii, Victor Ponta. Acesta consideră că dezbaterile la Legea Educaţiei nu trebuie păstrate şi canalizate doar pe acele prevederi la care UDMR a ţinut foarte mult, pentru că ar fi o temă falsă, dar nici ca legea să fie adoptată împotriva minorităţii maghiare.

Ponta a declarat în momentul de faţă, despre 90 la sută din Legea Educaţiei s-a discutat foarte puţin, dezbaterile fiind canalizate doar pe ce-şi doreşte UDMR.

„Dezbaterea pe un sistem atât de important cum e cel al Educaţiei, care afectează viitorul, nu trebuie păstrată şi canalizată doar la acele prevederi la care UDMR a ţinut foarte mult, pentru că ar fi o temă falsă. Am vorbit doar de o mică parte din lege. În momentul în care vorbim doar despre aşa ceva uităm alte lucruri. Partea principală a legii, 90 la sută din ea, s-a discutat foarte puţin, discuţia s-a canalizat pe ceea ce-şi doreşte UDMR, pe ceea ce primul ministru a acceptat, dintr-un calcul politic, şi anume să nu se voteze moţiunea şi punem în lege”, a spus Ponta.

Potrivit acestuia, s-a discutat mult pe această temă privind prevederile susţinute de UDMR, care a fost una politică, dar s-a uitat fondul, „că Legea Educaţiei nu se face nici pentru Ponta, nici pentru Antonescu, Boc sau Marko Bela, se face pentru copii şi profesori”.

Liderul PSD a subliniat că trebuie discutat cu UDMR un singur lucru, „ca Legea Educaţiei să fie adoptată printr-un consens, prin soluţii care să nu afecteze nici funcţionarea sistemului de învăţământ, nici drepturile minorităţilor”.

„Nu trebuie văzută o Lege a Educaţiei adoptată împotriva minorităţii maghiare. Ar fi o mare greşeală. Dacă nu vrem ca legea să se schimbe în 2012, trebuie să fie câtva puncte care să fie realizate prin consensul forţelor politice. Suntem într-un război total din care nimeni nu va ieşi nimeni învingător”, a spus Ponta. Premierul Emil Boc a declarat a respins toate criticile la Legea Educaţiei spunând că demersurile privind adoptarea acesteia nu sunt făcute pentru UDMR sau pentru altcineva, ci pentru că actul normativ este unul care modernizează din temelii sistemul educaţional.

Boc a declarat că în ultima perioadă s-au spus multe minciuni cu privire la această lege, iar tot felul de „neaveniţi” au vorbit despre lege fără să fi citit un text din cadrul ei.

„Demersurile privind Legea Educaţiei nu le facem pentru UDMR sau pentru altcineva. Sunt demersuri legale prevăzute de Constituţie. Legea Educaţiei Naţionale nu este o lege specială pentru cineva din această ţară, ci este o lege care modernizează din temelii sistemul educaţional. Din nefericire, în toată această ultimă perioadă s-au spus atâtea minciuni cu privire la această lege şi tot felul de neaveniţi au vorbit despre această lege fără, din păcate, să fi citit un text din cadrul ei, încercând să creeze o atmosferă negativă în jurul legii”, a spus premierul Boc.

Potrivit acestuia, Legea Educaţiei este „una europeană şi care descentralizează educaţia”, aducând lucruri noi care îi deranjează pe unii.

„Avem o versiune unitară în coaliţie, inclusiv cu UDMR, de a descentraliza şcolile. Toate aceste lucruri sunt noi şi îi deranjează pe cei care văd Legea Educaţiei ca un mijloc de a le deranja apa călduţă în care trăiesc acum”, a precizat Emil Boc.

Acesta a explicat că Legea Educaţiei aduce, printre altele, pentru elevi, un număr redus de ore, o programă mai puţin încărcată, fundamentată pe competenţe şi nu pe reproducere de informaţii, aduce programul <<Şcoală după şcoală>>, aduce disciplină în învăţământul universitar, prin faptul că impune clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, astfel ca părinţii şi studenţii să ştie cât valorează diploma pentru cei care termină.

„Normal că asta deranjează pe foarte mulţi. Acum toată lumea este tratată în mod egal, indiferent dacă eşti la o universitate de mâna a treia sau întâia, finanţarea este la fel. Cei care acum nu au performanţă, au tot interesul să conserve situaţia existentă.

S-a vorbit că afectăm autonomia universitară, că rectorii nu mai sunt aleşi de universitate, că studenţii nu mai sunt reprezentaţi în consiliile profesorale. Sunt minciuni. Legea spune bine cu privire la rectori, că pot fi aleşi de toate cadrele didactice, sau poate fi numită o echipă a Senatului care să desemneze rectorul. E decizia universităţilor cum aleg rectorul. S-a spus că politizăm rectorul. Minciuni. Rectorul va fi confirmat de ministru sub aspectul îndeplinirii procedurii, nu numeşte ministrul Educaţiei rectorul. O minciună care nu are acoperire în text”, a mai spus Emil Boc.

Acesta a precizat că „sunt atât de multe minciuni încât e greu să fii pe toate fronturile să le răspunzi pe marginea acestei manipulări cu privire la Legea Educaţiei”.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Educaţiei, dar Curtea Constituţională a întors-o în Parlament, astfel că dezbaterile au fost reluate în comisia de specialitate din Senat, dar numai de senatorii PSD şi PNL. Cei de la PDL aşteaptă clarificări dacă se poate continua procedura asumării.

Articolul precedentPNL vrea să aibă o poziţie comună cu PSD la Legea Bugetului pe 2011
Articolul următorSummit-ul Dunării
Vasile Magradean
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com