“TITANIC” – varianta Goebbels

0
14

În secolul scurs de la intrarea în imersiune a TITANICULUI am vizionat multe filme despre vaporul devenit istorie. O documentare nu este completă fără o altera pars, așa că, am aflat despre ceea ce s-a petrecut în 1942 cu filmoteca germană. O mulțime de evrei germani au emigrat în California, foarte mulți actori și regizori de cinema.
După ce au realizat o școală germană de filme de bună calitate, au fost nevoiți să părăsească Germania și să se îndrepte spre Hollywood. Ministrul propagandei, Goebbels, voia să demonstreze că germanii pot face filme competitive, fără evrei, subiectul TITANIC , la 30 de ani de la naufragiu, putând fi tratat și ca un motiv de persiflare a anglo-americanismului, care, prin greșeli tehnice de navigație, trebuia transpus într-un pamflet propagandistic. Regizorul Herbert Selpin a filmat, așadar, tocmai în 1942, când orașele germane erau din plin bombardate și Stalingradul era pierdut.
Goebbels , trăind parcă într-o altă lume, insista cu Titanicul. I-a oferit regizorului o armată de actori buni, ce-i drept, figuranți din rândul armatei, care scăpau astfel de război, băutură multă și toate cele. Cel puțin așa bârfesc sursele anglo-americane.
Departe de teatrul de război, trupa lui Selpin își cam făcea de cap deci, bând peste măsură, învățându-și superficial textele rolurilor. Nu veți observa aste carențe vizionând filmul. Făcut bine și nemțește. Pentru scena scufundării vasului s-a realizat o machetă, au fost cooptați și scafandri. Secvențele trebuiau filmate noaptea, sub lumina reflectoarelor, or asta era contrar necesarelor întreruperi a curentului electric din cauza raidurilor aeriene. Goebbels a aprobat activitatea filmărilor în orice situație.
Pentru exterioare a fost închiriat pachebotul CAP ANCONA, cu numai trei coșuri, spre deosebire de Titanicul cu patru coșuri. Selpin s-a descurcat cu măiestrie, însă într-o seară, plin de alcool în cap, a acuzat superficialitatea actorilor, demersurile armatei de figuranți, a insultat înseși acțiunile războinice ale Germaniei hitleriste.
Cu un oarecare regret, ministrul propagandei l-a arestat, acordând regia altuia. Selpin s-a spânzurat în închisoare, dar filmul a fost terminat. În condiții grele – unicat. Scufundarea Titanicului nazist a fost desăvârșită de armata anglo-americană…, fiind bombardat, se spune, cu 5000 de evrei la bord…

În 1953 o variantă Titanic a fost realizată sub direcția lui Jean Negulesco.

Articolul precedentSTAREA DE NECESITATE
Articolul următorMihai Horga, un explorator al stărilor de conștiință
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.