Ukraine and Romania

0
55

Scrisoare deschisa

Actuala agresiune a Rusiei impotriva Ucrainei reprezinta o tragedie de neacceptat in secolul 21. Omenirea ar trebui sa abordeze o atitudine ferma si comuna pentru a evita transformarea conflictului intr-o catastrofa globala. Singura solutie in vederea stavilirii oricarei ambitii imperiale este incetarea ostilitatilor si negocierea unei paci durabile. In acest scop toate tarile implicate direct sau indirect in conflict trebue sa accepte anumite compromisuri.

In ultima vreme, trupele rusesti au ocupat regiunile estice si sudice ale Ucrainei, avanseaza spre Odesa, si se apropie de Moldova si Romania. Ele pot ajunge pe Nistru si face jonctiunea cu Transnistria incercuind astfel Ucraina. Or, ele pot inainta pana la Dunare amenintand Romania si provocand alianta NATO. Nimeni nu stie unde se vor opri trupele Moscovei, dar ele pericliteaza stabilitatea Europei si pacea intregii lumi.

Consecintele umanitare sunt dramatice. Dupa mai bine de trei luni de razboi, peste sase milioane de ucrainieni s-au refugiat in occident, din care un milion au intrat in Romania. Atat autoritatile romane cat si populatia de rand a tarii au primit refugiatii cu multa intelegere si cu bratele deschise. Republica Moldova la randul ei a primit sute de mii de refugiati desi este o tara saraca si cu posibilitati economice limitate…

***

In calitate de cetateni Americani de origine Romana dorim sa aducem la cunostinta forurilor de resort pozitia si situatia Romaniei si a Republicii Moldova in lumina conflctului din Ucraina. 

Romania este un membru activ al Aliantei Nord Atlantice si al Uniunii Europene si totodata un aliat loial al Statelor Unite. Republica Moldova este rupta din Basarabia, o provincie romaneasca invadata si anexata de USSR impreuna cu Bucovina de Nord in 1940 in urma pactului Ribbentrop-Molotov. Acel pact sinistru a fost denuntat chiar si de semnatari, Rusia si Germania, dar consecintele lui tragice pentru Romania nu au fost niciodata remediate.

Reamintim ca granitele Romaniei moderne au fost stabilite la conferinta de pace de la Paris de la sfarsitul Primului Razboi Mondial in urma unor ample tratative internationale si a recomandarilor presedintelui American Woodrow Wilson. In 1940 si din nou in 1944 provinciile de est ale Romaniei au fost invadate si anexate de Moscova. Acest fapt a determinat un diplomat American sa declare ca teritoriile in cauza reprezinta cea mai critica problema mostenita de generatia actuala din vechea  ‘chestiune a orientului’. (Malborne Graham, “The Legal Status of the Bukovina and Bessarabia,” American Journal of International Law, Vol. 38, Oct. 1944, p. 667.) Aceasta disputa este si azi nerezolvata!

In 1991, in urma dezmembrarii fostei Uniuni Sovietice, Republica Moldova si-a declarat independenta, dar a ramas un teren de operatii si manipulari al KGB, devenit ulterior FSB. In plus, Moscova a instigat Transnistria sa-si declarare propria independenta si mentine in aceasta regiune elemente importante din Armata a 14-a, inclusiv cantitati imense de arme si munitii prin care amenienta atat Moldova cat si Ucraina.

Este important de mentionat ca dupa dizolvarea URSS-ului Senatul American a aprobat Rezolutia 148 din 26 Iunie 1991 in care isi manifesteaza atitudinea afirmand:

Senatul si Statele Unite sprijina dreptul la auto-determinare al populatiei din Republica Moldova si Bucovina de Nord si sustine: 

1) Dreptul la auto-determinare al populatiei occupate de Sovietici in Moldova si Bucovina de Nord si in acest sens emite actuala declaratie; 

2) Sustine eforturile Guvernuluii Moldovei de a negocia, daca doreste, reunificarea cu Romania a Moldovei si a Bucovinei de Nord asa cum a fost stabilit de Tratatul de pace de la Paris din 1920,  in conformitate cu Dreptul International, si potrivit Principiului 1 al Actului Final de la Helsinki… 

Conflictul actual din Europa de Est reprezinta o noua provocare a Rusiei la adresa sigurantei Europei si a securitatii internationale. In aceasta situatie cerem Statelor Unite, Natiunilor Unite, Uniunii Europene, tarilor responsabile si organizatiilor internationale preocupate de pacea si soarta lumii sa considere si sa dispuna anularea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov referitoare la Romania.In calitate de cetateni informati suntem gata sa contribuim la indreptarea acestei injustitii istorice prin toate mijloacele, cunostintele si posibilitatile noastre.

       Cu deosebita stima

Nicholas Dima, PhD, Analist, Committee Coordinator 

Mirela Roznoveanu, Writer-Journalist, Ad Hoc Committee secretary, New York

Cristi Boghian, Producer and Manager, Romanian TV, NY

Grigore Culian, Editor, New York Magazin