Un anticariat pentru diaspora – o carte poștală din trecutul recuperat

0
70

Totul a început cu dragostea pentru cărți. O dragoste împărtășită, care continuă să aducă roade prețioase, să creeze legături între oameni, să îi ajute pe cititorii de pe toate continentele să-și regăsească părticele din sinele disipat și să-și recupereze trecutul.  

Adam și Ștefan au început să salveze cărți din 2018, când au strâns primele maldăre sortite dispariției, fără să aibă un plan de acțiune sau o strategie pentru a le reda o nouă viață publicațiilor preluate de la stăpâni care nu și le mai doreau, din biblioteci personale desființate, ajunse pe mâinile unor moștenitori care, cel mai probabil, aveau să le ardă în sobă. 

Odată adunate peste zece mii de exemplare dintre cele mai felurite, titluri din literatura română sau maghiară, ori traduceri, publicații periodice cu grafică inconfundabilă din anii 70, 80, cuvântări ale dictatorilor, cărți poștale și mersul trenurilor, toate cu un iz de trecut viu și vibrant, posesorii acestor comori neașteptate au trebuit să găsească o soluție pentru a le transmite mai departe unor potențiali cititori, care aveau să le valorifice și să le insufle o a doua viață. Unde mai pui că nu e simplu să depozitezi sute de cutii și saci doldora de cărți și reviste.

Un anticariat e întotdeauna o idee bună, dar un anticariat internațional e o idee genială. Așa s-a născut Transylvanian Old Store. Dar nu a fost tocmai ușor. Ca să le duci oamenilor cartea peste ocean, peste mări și țări, e nevoie de soluții viabile. Librarii anticari au făcut minuni, astfel încât transportul unei cărți aproape oriunde pe mapamond începe cu doar 2$! În plus, se angajează să facă rost de cărți și reviste la comandă și includ în orice colet o mică atenție, un salut din România îndepărtată (în spațiu, dar și în timp). Nu e de mirare că toate recenziile pe care le-au primit până acum sunt 100% pozitive.

Pe lângă feedback-ul pozitiv, anticarii culeg sentimente și nostalgii ale cititorilor, care țin să-și împărtășească bucuria reîntâlnirii cu o carte de demult. Aceasta e partea cea mai frumoasă a muncii lor: să asculte poveștile unor bunici care și-au regăsit o carte din copilărie, pe care acum le-o pot citi nepoților din SUA. Interacțiunea cu cititorii devine personală, iar colectarea și transmiterea mai departe a cărților se împletește cu viața privată. Cel mai bun exemplu în acest sens este o întâmplare neobișnuită:  pe lângă cărți cei doi colegi au găsit  o pungă cu lucruri personale: scrisori și poze în care unul dintre colegi l-a recunoscut pe celălalt în copilărie. Astfel, proprietarii plecați de zeci de ani în străinătate, au fost identificați, iar pozele si scrisorile le-au fost înapoiate.

Printre vizitatorii fideli ai anticariatului virtual sunt diverși colecționari cu gusturi extravagante, cum e, de exemplu, un domn chinez care a cumpărat un dicționar român-macedonean. Alții colecționează cărți cu numere de telefoane vechi, cu mersul trenurilor, ilustrații comuniste (de exemplu, recent cineva din Japonia), ediții în limba română a unor opere celebre etc. Oricine își poate găsi ceva de citit, răsfoit sau contemplat printre cărțile pentru copii, beletristică, manuale școlare de toate tipurile, cărți istorice, tehnice, reviste din epoca comunistă și nu numai, integrame, almanahuri, dicționare, albume de artă, cărți de bucate și chiar bucate autentice românești.

Dacă alegeți să accesați anticariatul virtual urmând acest link, veți beneficia de o reducere de 25% la orice achiziție

Puteți urmări noutățile și recomandările anticariatului pe pagina Facebook: https://www.facebook.com/transylvaniaoldstore 

Autor: Elena Căpușan – editor media