Un moment istoric

0
4
image-2009-10-8-6257207-41-herta-muller

image-2009-10-8-6257207-41-herta-mullerPremiul NOBEL pentru lite­ratură acordat unei scriitoare de origine română
Pe 8 octombrie premiul Academiei Suedeze a fost acordat scriitoare românce de expresie germană, Herta Mueller pentru descrierea realităților românești ale anilor ’70 -’80 din spațiul transilvănean. Născută într-o familie de șvabi, Herta Mueller a fost crescută și educată în timpul regimului comunist și odată cu publicarea primei cărți « Niederungen », 1982 – ea intra în vizorul Securității și își pierde slujba de profesoară de limba germană, apoi e forțată să-și părăseacă și postul de traducătoare dintr-o fabrică de pe lângă Timișoara.
Romanele sale descriu o viață sumbră în care oamenii sunt doar stafii în propria viață, cuprinși de o deznădejde fără sfârșit și reduși la tăcere de aparatul de represiune comunistă. Romane ca « Țara prunelor verzi » sau « Întâlnirea », zugrăvesc o frescă sumbră a vieții bănățenilor din acea perioadă de existență totalitară.
Stilul Hertei Mueller este după declarația membrilor Academiei Suedeze unul foarte original, de o artă poetică impresionantă, presărat cu imagini vii de o sinceritate dezarmantă ce descriu destinul celor dezmoșteniți de soartă.
Ultima carte a autoa­rei « Răsuflare întretăiată » este propusă pentru Premiul Național de Carte din Gemania care urmează să se decerneze la mijlocul lunii octombrie.
Herta Mueller a emigrat în Germania în 1987 împreună cu soțul ei nuvelistul Richard Wagner și a început să publice masiv în limba germană care o va consacra mai târziu. Herta Mueller este doar a 12-a femeie din lume care a pri­mit vreodată premiul respectiv care se acordă anual de la stabilirea lui în 1895 de către industriașul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. Acest premiu este primul acordat vreodată unui scriitor de origine română, deși au mai fost nominalizați în trecut și scriitorii Nichita Stănescu și Marin Sorescu. Au mai câștigat premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, omul de știință american de origine română G.Emil Palade și premiul Nobel pentru Pace, Elie Wiesel -scriitor evreu de origine română.
Acordarea acestui premiu are o dublă semnificație și anume, plasează o epocă din istoria europeană modernă în circuitul mondial al literaturii și o semnificație specială: așează spațiul literar românesc pe un teren ferm în conștiința universală.