„Universitatea Hyperion se bazează pe experiența statelor occidentale”, afirmă domnul Prof. univ. dr. Sever Spânulescu, rectorul Universității HYPERION

0
139
 Am avut recent posibilitatea să vizitez câteva universități private din România și am făcut o comparație cu ceea ce văzusem în 2004, când fusesem invitat oficial ca jurnalist in Statele Unite și când Profesorul universitar Dr. Ion Mușcutariu, care venise la 59 de ani în America, m-a invitat să cunosc două din universitățile unde preda.
    Universitatea Hyperion, care are dotări comparabile cu universitățile private din Occident, s-a înființat în 1990, la inițiativa rectorului fondator Prof. univ. dr. Ion Spânulescu, cel care a fost atașat cultural la Ambasada României din  Țara Soarelui Răsare timp de mai mulți ani și care, studiind sistemul de învățământ japonez, s-a gândit să ofere și tinerilor din România posibilitatea de a studia  într-o universitate înființată și organizată după standarde occidentale. 
    Despre începuturile acestei universități private, dar și despre Facultatea de Jurnalism (una din facultățile ce nu se întâlnește în oferta educațională a altor universități private) am discutat cu domnul Prof. univ. dr. Sever Spânulescu, rectorul Universității Hyperion.  „Imediat după 1989 am decis înființarea acestei universități, care să se bazeze pe experiența statelor occidentale”, a afirmat domnul Prof. univ. dr. Sever Spânulescu, rectorul Universității HYPERION. Domnia sa ( deși ziua și ora când am purtat această discuție însemnau o perioadă de intensă activitate legată de admitere)  ne-a primit cu multă deschidere, mai ales că eram interesat, ca jurnalist, de ideea înființării Facultății de Jurnalism, ceea ce diferenția cumva această universitate de alte instituții private de învățământ superior.
“Facultatea de Jurnalism a apărut ceva mai târziu, dacă nu mă înșel în 1996, datorită unui mare jurnalist pe care l-am cunoscut, Victor Vișinescu, el a avut această inițiativă , a insistat la conducerea universității să se înființeze această facultate de jurnalism, afirmând că aceasta este o ocupație de mare viitor și de mare interes, ceea ce s-a dovedit a fi adevărat.”
    La întrebarea privind specificul acestei universități, domnul rector Sever Spânulescu a afirmat: „Specificul universității constă în marea diversitate a programelor de licență și de masterat de care dispunem, începând de la științe exacte și până la arte. În total sunt 16 specializări de licență și 17 de masterat, deci o gamă extrem de largă, poate cea mai diversă din țară, aceasta – pe de o parte – ridică multe probleme în ceea ce privește managementul (pentru că trebuie să poți vorbi limba tuturor specialiștilor), dar – pe de altă parte – oferă și mari posibilități de colaborare interdisciplinară  și de dezvoltare pe mai multe planuri, atât a cercetărilor cât și a cadrelor didactice, dar mai ales a studenților.” 
    Nu pot să nu fac aici o paranteză pentru a evoca, în contextul acestei discuții, numele regizorului Nicolae Corjos care a predat aici mai mulți ani, iar recent   l-am cunoscut pe directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Conf. univ. dr. Ioan Cristescu, cadru didactic la această universitate.
    Nu aș putea încheia această relatare fără să amintesc că   Universitatea Hyperion din București (UHB) în parteneriat cu  Asociația Europeană pentru Progres (AsEP) a implementat, începând de câțiva ani, proiectul “EURO-MANAGER  Program de practică pentru tranziția de la sistemul de educație la viața activă pentru studenți economiști”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Axa Prioritară nr. 2 Iar din informațiile de pe site-ul universității am aflat că, în urmă cu câteva luni, domnul rector Sever Spânulescu  și-a lansat o nouă carte – „Procesarea Semnalelor”  (lucrarea a apărut în primul rând ca o nevoie actuală a studenților care studiază la facultățile de profil /fizică, automatică, electrotehnică, electronică, tehnologia informaţiei/ datorită evoluției tehnologice rapide și a schimbărilor la nivelul teoriei și procesării semnalelor).
    M-am despărțit de Universitatea Hyperion cu gândul de e reveni cândva, iar pentru finalul acestei relatări am păstrat ultima declarația a domnului Prof. univ. dr. Sever Spânulescu înregistrată pe reportofon: “Cititorilor acestui interviu le-aș transmite să nu renunțe niciodată în viață la a învăța ceva nou. Întotdeauna a învăța înseamnă a progresa și a putea mai mult. Învățământul este principalul nostru crez și încercăm să îl promovăm cât mai mult, atât în media cât și direct la catedră. 
    Dacă există cititori de origine română și de pe partea cealaltă a Atlanticului, aș dori să le spun că sunt întotdeauna bineveniți în țară, în vizită sau definitiv, există foarte multe oportunități și în România, progresăm și noi, pornim – într-adevăr –  de la un nivel mai jos,  dar suntem pe calea cea bună și sunt sigur că vor vedea lucrurile aici în țară cu ochi foarte plăcut impresionați.”
Articolul precedentABSTRACT EXPRESSIONISM BEHIND THE IRON CURTAIN
Articolul următorPlatoul turistic-Vârful Omu din Munții Bucegi
Ioan Iacob
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com