Verdictul de la Strasbourg: România va pierde 300 de noi procese la CEDO

0
6
foto_cedo_2

foto_cedo_2România este pe cale să fie condamnată în aproape 300 de noi procese care i-au fost intentate de cetăţenii nedreptăţiţi de instanţele autohtone. Agentul guvernamental al României la CEDO, Horaţiu Radu, susţine că în prezent la Curtea Europeană se află dispuse aproximativ 10.000 de plângeri împotriva României. Din totalul plângerilor adresate la CEDO împotriva statului român, aproximativ 97% sunt respinse şi doar în aproximativ 3% din cazuri sunt pronunţate condamnări. Or, “doar 3%” condamnări din 10.000 de plângeri înseamnă chiar în jur de 300 de sentinţe defavorabile. Implicaţiile financiare pentru bugetul deja secătuit sunt evidente: hotărârile CEDO vor costa România câteva zeci de milioane de euro în următorii cel mult cinci ani. De ce în cinci ani? Intervalul nu este ales la întâmplare. Experienţa de până acum a arătat că un dosar expediat de la Bucureşti la Curtea Europeană de la Strasbourg petrece în jur de 60 de luni în circuitul CEDO, de la momentul înregistrârii plângerii până la o soluţie definitivă şi irevocabilă. Doar pentru intervalul ianuarie 2007-aprilie 2009 Ministerul Finanţelor Publice a efectuat deja plăţi, în contul condamnărilor suferite de România, în valoare de 17 milioane de euro.
Una dintre cele mai grave probleme ale justiţiei române o reprezintă numărul uriaş de condamnări suferite la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Legislaţia, în general proastă, şi erorile unor magistraţi, ne aduce în faţa unei realităţi inevitabile: în maximum cinci ani, Bucureştiul va pierde aproape 300 de noi procese la CEDO, care vor costa bugetul câteva zeci de milioane de euro.
Numai în ultimele 28 de luni, Ministerul Finanţelor a achitat deja 17 milioane de euro în contul condamnărilor din ultimii trei ani.
Bilanţul nefast al celor 300 de condamnări care se profilează la orizont indică faptul că România îşi consolidează poziţia de top în categoria ţărilor care pierd pe bandă rulantă procese la Curtea Europeană. Ultimele statistici plasează ţara noastră pe locul 3 în acest clasament, după Rusia (locul 1) şi Turcia (locul 2). Numai trecutul recent indică faptul că tendinţa a ajuns extrem de îngrijorătoare.
Ministerul Finanţelor Publice a efectuat deja plăţi, în contul despăgubirilor aferente anilor 2007 şi 2008, în valoare de 16,5 milioane de euro, la cursul mediu de schimb al anilor respectivi. Potrivit agentului guvernamental, în cei doi ani, numărul total al condamnărilor a fost de 173. Pentru primul trimestru al anului 2009, Guvernul a mai achitat aproape 443.000 de euro, la cursul actual de schimb. Aşadar, din 2007 până la acest moment, bugetul de stat a fost executat cu 17 milioane de euro. O sumă care s-ar putea dubla în următoarea perioadă, în condiţiile în care numărul condamnărilor aşteptate va spori şi el de aproape două ori.