Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a iniţiat în 2009 un program de consultări cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din ţări în care există comunităţi româneşti numeroase. În cadrul acestui program o delegaţie a reprezentanţilor comunităţilor româneşti din Statele Unite a fost invitată la Bucureşti în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, 2009, pentru a prilejui un schimb de opinii cu liderii instituţiilor politice, religioase şi ale societăţii civice reprezentative ale statului român (Preşedinţie, Parlament, Guvern, Patriarhie, Televiziunea Română).
Delegaţia reprezentanţilor comunităţilor româneşti din SUA a fost alcătuită din Cristian Călugărita, Preşedintele Societăţii Viitorul Român, Ion Anton, membru al Societăţii Viitorul Român şi al Consiliului Mondial Român, Neculai Popa, Preşedintele Consiliului Româno-American şi Secretar General al Consiliului Mondial Român, toţi trei din Los Angeles, California; Octavian Cojan, Preşedintele Comunităţii Româno-Americane din Illinois, Petru Amarei, Preşedinte al Romanian Television Network, Steven Bonica, Editorul la Romanian Tribune şi Chairman al Romanian Chamber of Commerce and Industry din Chicago; Michael Oros, Preşedintele Societăţii Româno-Americanilor din Portland; Preot Doctor Theodor Damian, Parohul Bisericii Ortodoxe “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din New York; Iulian Călinov, reprezentantul comunităţii româneşti din Seattle; Prof. Smaranda Cazan-Livescu, Preşedinte a Uniunii Internaţionale a Femeilor Române, Inc., din Atlanta, Andra Munteanu, Tresurer al Societăţii Round Table din Chicago; Grigore Culian, patronul şi editorul săptămânalului New York Magazine, din New York; Alin Roşca, fondatorul Romanian-American Professional Network şi Consul Onorofic al României la Cleveland, şi Stelian Pleşoiu, reprezentând comunitatea română din Chicago.
Pe toată durata vizitei la Bucureşti au fost abordate teme legate de identificarea modalităţilor optime de sprijinire a demersurilor organizaţiilor pentru păstrarea şi promovarea valorilor culturale româneşti, consolidarea unui parteneriat activ în beneficiul comunităţii româneşti şi al promovării imaginii şi intereselor României, precum şi implicarea excelenţei româneşti din Statele Unite ale Americii în sprijinul dezvoltării economice, sociale, culturale şi tehnologice a societăţii româneşti.
Delegaţii au fost însoţiţi pe tot parcursul vizitei de reprezentanţi ai mass-media din Bucureşti, oferind zilnic interviuri la posturile de radio şi televiziune.
Delegaţii s-au adunat în saloanele restaurantului “Select” din Aleea Alexandru, în seara zilei de 29 septembrie, la un dineu oferit de Departamentul Originarilor din Romania, unde au fost primiţi de Directorul acestuia, domnul Dan Stoenescu şi o echipă de consultanţi. La cină delagaţia americană a fost salutată de către deputatul diasporei în Parlamentul României, reprezentând zona America-Australia, Mircea Lubanovici.
Prima întâlnire a zilei de 30 septembrie a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde gazdele, Ministrul Secretar de Stat Eugen Tomac şi Directorul Dan Stoenescu au avut ocazia să cunoască mai în detaliu delegaţia şi să dezvolte un dialog amplu acoperind o varietate de teme. Ministrul Tomac a subliniat importanţa instituirii unui parteneriat activ între departamentul pe care îl reprezintă şi comunităţile româneşti din Statele Unite.
Delegaţia a avut apoi ocazia să viziteze Televiziunea Română, unde au fost primiţi de către domnul Alexandru Sassu, Directorul Televiziunii Române, SRTV, şi doamna Beatrice Comănescu, directorul TVR International. Domnul Sassu a făcut o prezentare a instituţiei pe care o conduce, ai cărei 3000 de angajaţi lucrează la difuzarea emisiunilor TV pe 12 canale.
Atât domnia sa cât şi doamna Comănescu au subliniat dificultăţile pe care le întâmpină cu bugetul modest şi procurarea drepturilor de autor a producţiilor care le difuzează pe post. Discuţiile au abordat rolul televiziunii în căminele românilor din diaspora şi au fost discutate posibilităţi de colaborare cu comunităţile din Chicago şi Los Angeles.
În seara aceleiaşi zile, delegaţia a fost primită la Palatul Cotroceni de către Preşedintele României, domnul Traian Băsescu. Delagaţii şi-au împărtăşit pe rând gândurile, propunerile, doleanţele de păstrare şi promovare a culturii româneşti şi a imaginii României în Statele Unite, de îmbunătăţire a colaborării dintre diaspora americană şi forurile competente din România, propuneri de amendament a Legii Electorale şi Legii Cetăţeniei, s.a.m.d.
Preşedintele Băsescu, aflat în mijlocul unei crize guvernamentale izbucnite câteva ore mai devreme, a salutat delegaţia şi a împărtăţit câteva momente memorabile pe care le-a avut în timpul vizitei sale în Statele Unite. Domnia sa şi-a exprimat regretul pentru eliminarea curselor aeriene directe între New York şi Bucureşti, atât firma TAROM cât şi DELTA nereunşind să asigure un trafic rentabil de două curse pe zi între cele două metropole. Preşedintele României a arătat interesul pentru susţinerea propunerii de creare a unei facilităţi de a contribui on-line la fondul de pensii al cetăţenilor care domiciliază în afara ţării, de trecerea DRRP de la MAE la Guvern, de înfiinţare a unui muzeu memorial al victimelor comunismului şi de strângere a legăturilor cu comunităţile din Statele Unite pe care le-a încurajat să i se adreseze personal.
Vizita s-a încheiat cu invitaţia adresată Preşedintelui Băsescu făcută de reprezentanţii comunităţilor din Los Angeles, Chicago şi Atlanta să viziteze comunităţile româneşti din aceste trei oraşe.
Joi, 1 octombrie, delagaţia reprezentanţiilor comunităţilor româneşti din Statele Unite a fost primită la Camera Deputaţilor de câtre domnul Valeriu Zgonea, Secretarul Camerei.
Întâlnirea, găzduită în impresionantul Palat al Parlamentului, considerat a doua ca mărime din lume (după Pentagon), a fost punctuată de un schimb foarte direct de opinii vis-à-vis de relaţiile cu românii de pretutindeni, de limitările la care sunt supuse realizarea anumitor propuneri ale delegaţiei şi, bineânţeles, de actuala situaţie politică din România în ajunul alegerilor prezidenţiale din luna viitoare.
Delegaţia româno-americanilor a fost apoi condusă pe Dealul Mitrololiei, unde a fost primită de Preafericitul Părinte Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul a mulţumit Ministrului Secretar de Stat Tomac, care a însoţit delegaţia, pentru oportunitatea de a împărtăşi câteva gânduri cu reprezentanţii din America şi a condus întâlnirea într-o notă de adâncă căldură şi apropriere faţă de membrii delegaţiei.
Preafericitul Patriarh a expus planurile pe care le are în vederea construirii noii Catedrale, care îşi va aşeza cei 34,000 de metri pătraţi în spatele Parlamentului. Cupola, de tipul celei aflate la Capitoliul din Washington, al catedralei St. Paul din Londra sau al Basilicii Sf. Petru de la Vatican, se va înălţa la 90 m de pământ, catedrala având 111 metri lungime. Catedrala va avea în total 8 (simbolul vieţii veşnice) turle şi va conţine, în afara parterului capabil să primească 5000 de persoane, un demisol, cu capacitatea de 2,500 de persoane, un subsol, cu capacitatea de 1,500 de persoane şi trei rânduri de balcoane, deasupra parterului, cu o capacitate totală de 2,000 de persoane. În afara celor 11,000 de persoane care vor avea loc în catedrala prevăzuta cu 12 ascensoare, slujbele vor putea fi vizionate pe ecrane cu plasma de 4 metri lungime din curtea catedralei, capabilă să acomodeze 120,000 de oameni.
Au mai fost abordate subiecte legate de unirea episcopiei ortodoxe din Statele Unite (de la Vatra) cu Patriarhia din Bucureşti, rolul bisericii în comunităţile româneşti din diaspora, ca şi în întreaga istorie a României, un exemplu oferit fiind alegerile din 1859, în care Patriarhia a jucat un rol important în alegerea lui Cuza şi înfăptuirea actului Unirii.
Preafericitul Patriarh Daniel a prezentat apoi mijloacele de mass-media instituite la Patriarhie prin care se transmite spiritualitatea ortodoxă română în comunitate.
În cadrul Patriarhiei functioneaza postul de radio” Trinitas”, postul de televiziune “Trinitas”, care poate fi accesat prin satelit şi din SUA şi care are incluse programe care se adreseaza comunităţilor româneşti din America; Agenţia de Presă Basilica, ziarul cotidian “Lumina”, săptămânalul “Lumina de Duminică” şi revista lunară “Vestitorul Ortodoxiei”.
Vineri, 2 octombrie, delegaţia româno-americanilor a efectuat o a doua vizită la Palatul Parlamentului, unde au fost primiţi la Senatul României de către Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, domnul Titus Corlăţean şi de senatorul Cătălin Mardare.
În sală a fost de asemenea prezentă doamna Lia Roberts, Consulul Onorific al României din Las Vegas, Nevada.
La fel ca şi în zilele precedente, membrii delegaţiei au expus pe rând propunerile cu care au venit şi care au fost primite cu interes de către gazde. Domnul Titus Corlăţean a subliniat rolul comunităţilor româneşti în promovarea imaginii României şi a încurajat lobby-ul activ al românilor din America pentru încluderea României în Visa Waiver Program. La fel ca şi la întâlnirea cu Secreatarul Camerei Deputaţilor, opiniile domnului Corlăţean au fost directe, sincere şi la obiect.
Delegaţia din Statele Unite a fost a cincea delagaţie din diaspora care a fost primită la acelaşi înalt nivel în România. Observaţiile exprimate de Preşedinte, de reprezentanţii celor două Camere ale Parlamentului şi de conducătorii Televiziunii Române au fost ca delegaţia Americană este singura care a pus pe masă mesajul “spuneţi ce putem face noi pentru România în diaspora”, mesaj apreciat şi de domnul Corlăţean la sfârşitul vizitei delegaţiei.
În seara de vineri, 2 octombrie, delegaţia a avut o cină de lucru oferită de către Secretarul de Stat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, domnul Eugen Tomac la restaurantul “Select”.
Cina a oferit prilejul de a trece în revistă întâlnirile avute, de a sintetiza propunerile făcute şi de a aduce mulţumire organizatorilor pentru desfăşurarea impecabilă a tuturor activităţilor din progarmul de lucru al delegaţiei.
Secretarul de Stat, domnul Eugen Tomac, a conferit pe larg despre rolul comunităţilor româneşti din dispora, mulţumind celor prezenţi pentru participare.
Luând cuvântul în numele membrilor delegaţiei, domnul Cristian Călugăriţa a mulţumit gazdelor pentru primirea făcută şi expunerea la cel mai înalt nivel a doleanţelor româno-americanilor prezenţi acolo.
Totodată, domnul Călugăriţa a propus instituirea unei alianţe a tuturor reprezentanţilor comunităţilor româno-americane care au alcătuit această delegaţie pentru continuarea dialogului cu înalţii oficiali români şi urmărirea punerii în practică a proiectelor propuse.
Sâmbătă, 3 octombrie, vizita de lucru la Bucuresti s-a încheiat, delegaţii fiind conduşi de la Rin Grand Hotel la aeroportul Henri Coanda pentru zborul acasă.
Primirea la Bucureşti a unor reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Statele Unite ale Americii la nivelul înalt la care a fost realizată, constituie un moment de referinţă în dialogul Bucureşti-Diaspora, anunţând un viitor promiţător al relaţiilor dintre românii de pretutindeni şi ţara mamă.