Ziare culturale românești publicate în U.S.A.

19
185

Teoretizări, definiri, caracterizări, clasificări, generalizări –  din ciclul 

„Istoric al publicațiilor culturale românești din străinătate” 

Ziarul online „Gândacul de Colorado” – ziarul românilor de pretutindeni Secțiunea V

        Statele Unite ale Americii reprezintă o destinaţie dorită ca imigrare de mulţi oameni, din toate zonele globului pământesc, datorită puterii sale economice – americanii deţin cel mai mare venit mediu din lume – fiind o ţară favorabilă din punct de vedere al integrării şi prietenoasă pentru imigranţi. Istoria Americii se caracterizeză încă de la începuturi sale prin capacitatea sa de a primi pe teritoriul său persoane de diferite etnii şi de variate origini. Denumirea ţării de „tărâm al tuturor posibilităţilor” şi sintagma „visul american” exprimă pe deplin aceste lucruri. Românii care intenţioneză să emigreze aleg frecvent această ţară. Apariţia publicaţiilor româneşti pe acest teritoriu constituie un fenomen logic, acest rezultat fiind consecinţă a prezenţei românilor pe aceste teritorii. Unul dintre primele ziare româneşti apărute în Statele Unite ale Americii este “Gândacul de Colorado” – ziar al românilor de pretutindeni, fondat şi editat de jurnalistul Lucian Oprea, în statul Colorado, începând cu anul 2001, luna decembrie. Redactor al ziarului este soţia sa, Codruţa Mihaela.

Reprezintă singura publicaţie românească din America Centrală şi din America de Nord şi conține știri, informații actuale din toate domeniile de activitate, referitoare la activitatea românilor de pe întregul glob. 

          “Gândacul de Colorado” este lecturat pe scară largă, fiind distribuit în centrele comunităţilor româneşti din patruzeci şi nouă de state nord-americane şi în nouă ţări de pe patru continente. 

            Publicaţia poate fi citită pe Internet la adresa www.gandaculdecolorado.com.

          Ziarul “Gândacul de Colorado” nu este publicaţie girată de mainstream, de corporaţii sau instituţii de tradiţie. Creatorul unic al ziarului este jurnalistul Lucian Oprea, care a realizat publicaţia din proprie iniţiativă, în scopul promovării unei perspective culturale, fără a urmări profit material. Se cunoaşte faptul că libertatea de exprimare este dependentă în special de statutul publicației şi de modul în care editorul, directorii sunt datori faţă de cei care contribuie cu bani la funcţionarea revistei. Modul de finanţare independent al ziarului “Gândacul de Colorado” determină păstrarea autonomiei acestuia, a caracterului cultural al publicației, a independenţei de opinie în publicarea materialelor de conținut.  Tipului de sponsorizare nefiind bugetar – la fel ca la toate publicațiile din străinătate care au făcut până în prezent obiectul actualei cercetări – ziarul se caracterizează prin inexistența unui proces centralizat al fenomenului cultural. Se deduce că “Gândacul de Colorado”  – datorită celor specificate mai sus – are capacitatea de a promova criteriul valoric şi moral în jurnalistică, nefiind restricționat de niciun factor, care ar putea fi impus de vreun grup sau de vreo persoană. Ziarul funcţionează fără restricții manifestate sub formă de autocenzurare sau cenzurare ierarhică ideologică sau financiară.

         O caracteristică evidentă a acestui ziar este identitatea – datorată în special editorului / directorului publicaţiei, a personalității puternice a acestuia, dar şi a redactorului,  a colaboratorilor săi.

          O altă trăsătură importantă a acestei publicaţii este mobilitatea acesteia, capacitatea de deschiderea spre nou, spre inedit. Conținutul  ziarului este eterogen şi acest lucru se datorează articolelor colaboratorilor săi.  Lectura textelor nu îți crează senzația că acestea ar fi scrise de o singură echipă, într-un cadru închis, cu veșnic aceleași persoane, deoarece autorii articolelor nu sunt mereu aceeaşi.

          Ziarul este dinamic, echidistant şi nu este înregimentat politic.                  

          “Gândacul de Colorado” este conceput într-o manieră elegantă, are o structură flexibilă, prin care oferă publicului informații și comentarii privind evenimentele referitoare la cultura română, dar şi ştiri din acest domeniu aparţinând spațiului internațional. Ziarul  dovedeşte pe deplin capacitatea acestei publicaţii din diasporă de  închegare a spiritualităţii româneşti, pe baza valorilor reale, autentice.

           Specificul ziarului este desigur determinat de vocaţia editorului său, al proiectului conceput de acesta, al redactorului publicaţiei, dar și din cel al colaboratorilor publicației – contribuind prin scrierile lor  la recunoașterea lumii culturale românești. 

              Interpretarea titlului ales pentru ziar are la bază alegerea acestuia, având ca sursă de  inspiraţie un termen din “Dicţionarul Explicativ al Limbii Române”, singurul care are în conţinutul său un cuvânt care specifică statul în care se editează publicaţia. O altă explicaţie posibilă pentru titulatura publicaţiei ar putea fi cea existentă în dex, prin care aflăm că gândacul de Colorado este o insectă răspândită intens la nivel mondial, asemeni ziarului prezentat.

         Titulatura aleasă a publicaţiei este foarte originală, unică.

          Din istoricul publicaţiei, prezentat de fondatorul său, în cadrul interviurile date, cunoaştem faptul că, jurnalistul Lucian Oprea îşi dorea un ziar al său încă de pe vremea când era student la jurnalistică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, visul său                  îndeplinindu-se imediat după ce a emigrat şi a ajuns pe pământul făgăduinţei – după două zile la New York, stabilindu-se cu familia în statul Colorado, în orăşelul Estes Park. Editorul relatează că primul număr al ziarului consta într-o foaie ministerială faţă-verso listată la imprimantă – care a fost cumpărată de jurnalist împreună cu un computer, din banii câştigaţi din momentul în care a ajuns în USA. Iniţial, ziarul reprezenta o mică publicaţie de informare şi divertisment, adresată familiilor de români – câteva sute – din statul Colorado. Editarea din faza incipientă a două pagini imprimate pe coală ministerială, a evoluat rapid la patru pagini, apoi la opt, ajungând la şaisprezece pagini de ziar în vara anului 2004. Costul era însă ridicat datorită tonerului consumat la imprimantă şi  durata operaţiunii era destul de lungă. Ca urmare, s-a ajuns la varianta clasică, optimă, în 2005, când ziarul va fi produs într-o tipografie. Acest moment a fost cel al naşterii primei ediţii tipărite a “Gândacul de Colorado”, în  format tabloid, de opt pagini. Din luna ianuarie a anului 2013 ziarul şi-a încetat apăriţia în forma tipărită. Publicaţia a funcţionat de atunci în mod permanent şi funcţionează în continuare, online, pe Internet.  

    Conform clasificării realizate în cadrul acestei cercetări, după evoluţia/ascensiunea intelectuală a editorului publicaţiei, jurnalistul Lucian Oprea face parte din categoria stabilită, reprezentată de intelectuali, ceva mai tineri decât cei din prima categorie, cu studii în țară și/sau străinătate deoarece provine dintr-o familie de intelectuali şi a obţinut la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca licenţă în jurnalism şi master în Studii americane. 

       Pagina principală a ziarului conţine antetul cu numele ziarului peste care este intercalată imaginea color a unui gândac de Colorado iar deasupra denumirii se zăresc schiţate culmile înzăpezite ale unor munţi.  Spectrul general al „Gândacului de Colorado” este completat de rubricile dispuse orizontal, sub sigla ziarului : Cultura, Romania, America, Editorial, Dosar, Interviu, Diaspora, Blog, Sport. 

           Ştirile din ziarul „Gândacul de Colorado” sunt caracterizate de acurateţe deoarece ocupă un loc primordial în cadrul ziarului, fiind cele mai importante, rolul lor este principal, având în vedere scopul oricărui ziar de a prezenta ştiri actuale cititorilor săi, de a-i ţine la curent cu activitatea românilor din orice colţ al lumii unde se află. Ziarul a atras colaboratori dintre jurnaliştii, scriitorii de pe întreg globul pământesc, din generaţii diferite, cu prezenţe culturale mai dese sau mai puţin semnificative în ţară sau în străinătate, creând din acest punct de vedere o structură eterogenă în cadrul publicaţiei.

            Câteva dintre prezenţele frecvente printre autorii articolelor sunt: Nicholas Dima : “Războiul din Ucraina – Perspective sumbre, George Petrovai : “PANEM ET CIRCENSES”, Cristian Petru Bălan: “Imnul Statelor Unite ale Americii tradus în limba română”, Ștefan Dumitrescu: “O nouă teorie despre materie şi univers”, Gheorghe Constantin Nistoroiu: “Imnurile stejarului în slova marilor poeţi”, Valeriu Dulgheru:“440de zile de război criminal al lui Putin în  Ucraina”.

             Un spaţiu semnificativ din cadrul ziarului este dedicat culturii.

Abordări ale redacţiei publicaţiei în cadrul rubricii “Cultura pe scurt” sunt următoarele: Soprana Angela Gheorghiu în „Elixirul dragostei”, la Opera Metropolitan din New York ; “Romanian artists in Colorado” ,      ” The Art of Light” Nicolae Vasiu, Interviu cu doamna Lia Lungu – Interpretă internaţională de folclor tradiţional ;  “Artista Ileana Barbu expune în Fort Collins” – Redacţia; Cornelia Păun Heinzel : „Publicații românești în U.S.A. din ciclul „Istoric al publicaţiilor româneşti din străinătate”; „Versurile scriitoarei și poetei Dr. Cornelia Păun Heinzel traduse în peste douăzeci de idiomuri” – Redacţia; Radio Prodiaspora – “Întâlnirea anuală – Rucăr, Argeş”, iunie,Săptămâna internaţională a culturii române românede de la CÂMPUL ROMÂNESC, HAMILTON, CANADA”,  Ediţia a 55-a,  Luni, 10 iulie 2023; Prof. dr. Cornelia Păun Heinzel : “Reviste culturale românești publicate în Australia”; “Africa, dialog între culturi”, 22 – 24 mai 2023, “Ziua Africii la UNESCO este un eveniment anual organizat în data de 25 mai pentru a aniversa înființarea Organizației Unității Africane”; “Societăţii de limba română din Voivodina  i-a fost decernat Ordinul ,,MERITUL CULTURAL” ; “Petre Ţuţea şi reflecţiile sale religioase”.

Observaţii finale

       În cadrul cercetării am constatat că, în publicaţiile din diasporă, un ajutor semnificativ în editarea publicaţiilor româneşti în străinătate          l-au avut şi îl au membrii ai familiei editorilor. Astfel, ziarul “Gândacul de Colorado” are ca redactor pe doamna Codruţa, Mihaela, soţia editorului;  revista românilor din Noua Zeelandă “ PAGINI ROMÂNEȘTI ÎN NOUA ZEELANDĂ“ / “ ROMANIAN PAGES IN NEW ZEALAND“ , Auckland  publicația culturală lunară, editată de publicistul,  profesor în activitatea de zi cu zi, Cristi Dumitrache din NOUA ZEELANDĂ și de Adina Dumitrache; în editarea revistei “Alternativa” “The Alternative” / “L’Alternative” Canada, scriitorul Alexandru Tomescu a fost sprijinit în activitatea sa de fiica sa, jurnalistă la Washigton DC, iar în revista “Confluenţe literare” Australia apar şi articole ale doamnei Diamanta Lupu, soţia editorului Octavian Lupu;  revista “Clipa” USA este condusă de soţii Dwight Lucian-Patton, Director/Publisher şi Vera Luchian-Patton, Editor in Chief/ Publisher, editorii ziarului “Faptu Divers” sunt soţii Radu şi Violeta Iatan, domnul director al “Observatorului” Toronto Canada, Dumitru Puiu Popescu a lucrat împreună cu soţia şi fiica, la ziarul ce îl editează de ani de zile, etc.

                            Bibliografie                                                                             1. http://www.gandaculdecolorado.com/                                                     2. Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ al Academiei Române, Dicţionarul explicativ al limbii române, 1998.                    3.  Cornelia Păun Heinzel : Reviste culturale românești publicate în Canada din ciclul „Istoric al publicațiilor literare românești din străinătate” – Revista online „THE ALTERNATIVE” / „L’ALTERNATIVE”  Canada&USA, Secțiunea I .                                                                                                                                                        4. Cornelia, Păun Heinzel : Publicații românești în U.S.A. – „Clubul Presei Transatlantice”  din ciclul „ „Istoric al publicațiilor culturale românești din străinătate” , Secțiunea IIl .                                                                                5. Cornelia Păun Heinzel : Reviste culturale românești publicate în Australia , Secțiunea IV : Revista „Confluențe literare” – un fenomen literar, nu numai o revistă, din ciclul „Istoric al publicațiilor literare românești din străinătate” .                                                                                                                                       6.  Cornelia Păun Heinzel : Reviste culturale românești publicate în Noua Zeelandă din ciclul „Istoric al publicațiilor culturale românești din străinătate” , Revista românilor din Noua Zeelandă   „PAGINI ROMÂNEȘTI DIN NOUA ZEELANDĂ” / „ROMANIAN PAGES IN NEW ZEALAND”, Secțiunea II.                                                                                   7. Cornelia Păun Heinzel : Ziare culturale românești publicate în Canada – teoretizări, definiri, caracterizări, clasificări, generalizări –  din ciclul „Istoric al publicațiilor literare românești din străinătate”, Ziarul online „Observatorul ” Canada.                                                              8. Cornelia Păun Heinzel : Ziare culturale românești publicate în Canada – teoretizări, definiri, caracterizări, clasificări, generalizări –  din ciclul „Istoric al publicațiilor literare românești din străinătate”, Ziarul online „Faptu divers” Canada.                                                               9. Cornelia Păun Heinzel : Reviste culturale românești publicate în USA – teoretizări, definiri, caracterizări, clasificări, generalizări –  din ciclul „Istoric al publicațiilor literare românești din străinătate”, Revista Clipa” USA.                                                                                                              10. Cornelia Păun Heinzel : Ziare culturale românești publicate în Germania – teoretizări, definiri, caracterizări, clasificări, generalizări –  din ciclul „Istoric al publicațiilor literare românești din străinătate”, Magazin cultural „AGERO” Stttgart, Germania.

19 COMENTARII

  1. : revista floare albastra = blue: strategia de reunificare a romaniei dupa atacul asupra basarabiei si nordului bucovinei din prefata celui de all doilea razboi mondiale:

Comments are closed.