Ziua României la New York

0
2

Sâmbătă, 7 mai, a avut loc în New York a 5-a ediţie a Festivalului Românesc pe Broadway. De la Battery Park la Fulton Street, Broadway-ul a fost invadat de români din New York, dar şi veniţi din statele învecinate pentru a sărbători în tradiţionala atmosferă româ­nească Ziua României la New York.
Broadway-ul s-a umplut de arome de grătare, mititei şi sarmale, iar printre clădirile înalte răsunau cântece populare româneşti. Mititeii au fost extrem de populari (şi de gustoşi!), preţul variind între î1-î2. Proprietarii grătarelor îmbiau trecătorii cu aceste delicatese româneşti, iar în jurul lor se strângea o mulţime de oameni care se încingeau în tot felul de discuţii, creând o plăcută atmosferă de ieşire la “iarbă verde” în inima New York-ului.
Domnul Bela Karoly a fost una dintre personalităţile importante prezente la festival, împărţind autografe şi schimbând vorbe amicale cu trecătorii încântaţi să poată vorbi cu celebrul antrenor al Nadiei şi al echipei naţionale de gimnastică feminină americană. Foarte prie­tenos, domnul Karoly se întreţinea cu trecătorii, se poza cu toţi şi se bucura şi el de atmosfera de veselie ce umplea străzile.
La standuri, diverse companii telefonice, ziare şi organizaţii culturale româneşti încercau să atragă clienţi noi şi să îşi facă reclamă. Un chioşc unde alături de steagul românesc atârna o stampă cu caractere chinezeşti a stârnit curioziatea trecătorilor: era doamna Rose Sigal-Ibsen, artist român care a învăţat arta caligrafiei chi­nezeşti. Doamna Sigal-Ibsen făcea demonstraţii de caligrafie, pictând pe hârtie specială de orez caractere ce semnificau “pace”, “dragoste”, “fericire”.
Pe o scenă înălţată lângă Battery Park au evoluat diferite ansambluri folclorice, încântând spectatorii români şi străini cu bătutele şi învârtitele în ritm vioi, cu chiuiturile şi strigăturile româneşti. Andra şi Nicola au fost cele două vedete autohtone sosite tocmai din România pentru acest eveniment. Au fost primite cu mult drag de publicul românesc din New York şi au impresionat şi pe cei străini cu repertoriul lor. Multe persoane din public ştiau deja versurile cântecelor, fredonându-le cot la cot cu cântăreţele ce evoluau pe scenă. Aceasta este o dovadă că legăturile cu muzica româ­nească de acasă sunt destul de puternice, şi melodiile bune de acasă ajung şi peste ocean.
La ora 1pm EST, (ora 20 ora României) s-a intrat în transmisie directă din New York în România prin intermediul canalului de televiziune TVR2. Astfel, rudele şi prietenii din România au putut să vadă cum sărbătoresc “ai lor” Ziua României peste ocean.